Chat with us, powered by LiveChat Insolita uw Vakantiespecialist Italië - persoonlijk advies op maat | …

Insolita gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website beter te maken.
Ik ga akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Met deze functionaliteit doorzoek je onze site op een bepaald trefwoord vb. de naam van een specifiek vakantiehuis.
sluiten
menu
19/12/17
Lieve Moors

Onbekend Toscane : onze 7 geheime tips !

Cultuur
Toscane
In Toscane trekken toeristen massaal naar dezelfde plaatsen. Maar in deze Italiaanse regio liggen genoeg stadjes die prachtig zijn, maar minder bekend en bezocht. Welke heb jij al bezocht ?

1. Suvereto

Eén van onze favorieten. Ik bezocht Suvereto voor het eerst enkele jaren gelegen toen ik op bezoek was bij agriturismo Gualdo del Re, het was één van die magische momenten... Suvereto ligt aan de kust in de provincie Livorno en bestaat al sinds het jaar 1000. De naam is een verbastering van het woord “sughero" (kurk) wat verwijst naar de productie van kurk in de oudheid te danken aan het groot bosgebied waarin Suvereto zich bevindt. Het stadje kende een tumultueuze geschiedenis waarin Suvereto telkens door andere families en steden werd overheerst. Nu is het een rustig, romantisch stadje met smalle, stenen huizen, oude kloosters en kerken. De rijke en interessante geschiedenis van Suvereto wordt het hele jaar door herdacht tijdens allerlei festivals zoals het tien dagen durende Sagra di Suvereto festival in december en de Middeleeuwse Nachten ( Serate Medievale) in juli.

Accommodatie bij Suvereto : Gualdo del Re

2. Anghiari

Anghiari  bevindt zich in de regio Arezzo en is ongetwijfeld één van de mooiste dorpen van deze regio. Het middeleeuwse karakter van Anghiari met zijn vele steegjes, antieke stenen huizen, pleinen, stadsmuren en strategische ligging op een heuvel die een prachtig zich geeft op de vallei van de Tiber en de Sovara maakt van Anghiari een dorp dat zijn titel van één van de mooiste dorpen van Toscane meer dan ooit verdient. Anghiari is ook bekend voor de veldslag die er in 1440 werd gehouden tussen Florentijnen en het Groothertogdom Milaan en die werd vereeuwigd door grote kunstenaars zoals Leonardo da Vinci en Rubens. De stadsmuren van Anghiari behoren tot de indrukwekkendste van deze regio. De muren zijn tientallen meters hoog en je hebt een fantastisch uitzicht over de omliggende vallei. Eén van de mooiste pleinen van Anghiari is het Piazza del Popolo.

3. Bagni San Filippo

Een klein dorpje in de Val d’Orcia dat vooral bekend is vanwege de heerlijke natuurlijke thermen. Het zouden de oudste natuurlijke thermen ter wereld zijn. Het water is weldadig warm, zo tussen de 25 en 50 graden. Het water stroomt van hoge rotsen naar beneden, waar het een warm bad vormt. Door de samenstelling van het water is vooral de Fosso Bianco spectaculair om te zien: een schitterend witte rots, die door jaren kalkafzetting zo uit een sprookje lijkt te komen…

In de buurt : Villa Il Sogno

"Bagni San Fillipo is ook één van de sets van de mooie film Le Meraviglie met de Belgische acteur Sam Louwyck en de Italiaanse ster Monica Bellucci."

Lieve - Insolita

4. Bolgheri

Bolgheri, een kleine pittoreske deelgemeente van Castagneto Carducci, is vooral bekend om zijn heerlijke prestigieuze wijn de Sassicaia en zijn prachtige toegangsweg de viale dei cipressi, een 5 km lange laan waarlangs cipressen staan. De 19e Eeuwse Italiaanse dichter Giosuè Carducci bezong de pracht van Bolgheri in zijn bekend gedicht “Davanti San Guido”. 

Accommodatie bij Bolgheri : Villa della Fonte

5. Pitigliano

Pitigliano is een prachtig dorpje in de provincie Grosseto in het zuidwestelijke deel van de regio Toscane. Het is gelegen op een uitloper van vulkanische tufsteen tussen diepe ravijnen, aan de uitlopers van twee rivieren. Als je aan komt rijden bij het dorp weet je direct waarom Pitigliano tot de mooiste dorpjes van Italië behoort. 

De indrukwekkende stadsmuren van Pitigliano stammen uit de zestiende eeuw. Door ligging van het dorp en de bijzondere vorm van de stadsmuren lijkt Pitigliano nog het meest op een oude burcht. Het aanzicht van het dorp is werkelijk fenomenaal.

Het gezellige stadje heeft zijn middeleeuwse karakter bewaard (geplaveide steegjes, overdekte passages, trappen, oude lantaarns). Het stadje heeft ook een rijke geschiedenis : in de renaissance werd de Romeinse familie Orsini heerser over de stad. Hun wapenbeeld ( een beer) vind je overal terug. 

Pitigliano wordt ook wel ‘klein Jeruzalem’ genoemd, omdat een Joodse gemeenschap er zich in de 15de eeuw vestigde. Je kan nog steeds de synagoge en het joods kerkhof bezoeken.

Accommodatie in de buurt : Case di Margherita

6. Volpaia

Een parel in de Chianti-streek.Volpaia ligt enigszins verstopt. De weg die leidt naar het dorpje is op zichzelf al de moeite waard en slingert zich een weg dwars door wijn- en olijfgaarden. Dan, na de zoveelste bocht, is daar ineens Volpaia. Of beter gezegd, het Castello di Volpaia. Zoals bijna alles in de Chiantistreek, heeft ook Volpaia al een lange geschiedenis achter zich. Naar verluidt is al in de 10e eeuw na Christus begonnen met de aanleg van een fort of kasteel op deze plek. In de eeuwen die volgde, werd het belang van Volpaia – strategisch gelegen vrijwel op de grens tussen de rivaliserende stadstaten Florence en Siena – steeds groter. En dus werden ook de verdedigingswerken uitgebreid. Toen de vijandelijkheden tussen Florence en Siena uiteindelijk gestaakt werden, werd de verdedigingsfunctie van Volpaia minder belangrijk en ontwikkelde het zich verder met kerken en bebouwing voor bewoning. Zo is het Volpaia ontstaan dat nu te bezoeken is: een lieflijk, klein stadje in een schilderachtig decor.

Accommodatie in de buurt : Pornanino

7. Fivizzano

De Lunigiana streek, bekend om zijn groot aanbod aan kastelen, bevindt zich gedeeltelijk in de regio Massa e Carrara en de provincie Ligurië. Ze is nog niet zo heel bekend bij de toeristen maar dat is stilaan aan het veranderen en dat is niet zo verwonderlijk want de streek biedt een zeer rijk en variabel aanbod: kastelen, natuurgebieden, warmwaterbronnen, pittoreske dorpjes, lekkere keuken. 

Accommodatie bij Fivizzano : Villa Ilaria