Chat with us, powered by LiveChat Insolita uw Vakantiespecialist Italië - persoonlijk advies op maat | …

Insolita gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website beter te maken.
Ik ga akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Met deze functionaliteit doorzoek je onze site op een bepaald trefwoord vb. de naam van een specifiek vakantiehuis.
sluiten
menu
18/03/19
Lieve Moors

Palazzo Saluzzo Paesana – slapen in een filmdecor in het hartje van Turijn

Cultuur
Historisch
Piëmonte
Sinds kort kan je via Insolita ook overnachten in een schitterend gerenoveerd barok palazzo in het hartje van Turijn.

Als je de film “Fai bei sogni” van Marco Bellocchio gezien hebt dan weet je allicht dat deze zich grotendeels afspeelt in Turijn, de elegante en eigenzinnige hoofdstad van Piëmonte. Weinigen weten echter dat één van de locaties van deze film het majestueuze barokke Palazzo Saluzzo Paesana in het hartje van Turijn is. Dit imposante palazzo nobile uit het begin van de 18e Eeuw, gelegen tussen Piazza Savoia en Piazza Arbarello, is het grootste in zijn soort in het historisch centrum van Turijn. 

Een historisch project

In opdracht van markies en senator Baldassare Saluzzo di Paesana ontwierp architect Gian Giacomo Plantery hier dit schitterend en weelderig gebouw, waarmee hij wou concurreren met de Veneria Reale buiten Turijn.  Het palazzo is een schoolvoorbeeld van klassieke barokke architectuur en heeft een prachtige cortile (binnenkoer) met daarrond in perfecte harmonie de woonvertrekken.  Het project was in feite ook een innovatief sociologisch experiment: op het gelijkvloers bevonden zich de handelsruimtes, op de eerste verdieping (de piano nobile) met haar prachtige met fresco’s versierde salons huisde de adelijke familie, op de tweede en derde verdieping woonde de burgerij en op de hoogste en zolderverdiepingen het gewone volk. Zo werden in feite alle sociale lagen bijeengebracht in hetzelfde gebouw, wat niet zo gebruikelijk was in die tijden. 

Charmante appartementen rondom de cortile

Bijna 300 jaar na zijn illustere voorganger heeft de jonge Torinese achitect Marco Bernini (what’s in a name) zich voorgenomen om enkele van de ondertussen vervallen verblijven van dit immense paleis een tweede leven in te blazen. Naast een show-case waarmee hij al menig internationaal architectuurtijdschrift heeft gesierd heeft hij met minimale ingrepen een 4-tal appartementen gerenoveerd en omgetoverd tot comfortabele verblijven die hij ter beschikking stelt van toeristen. 

De appartementen kijken allen uit op de prachtige cortile van het gebouw. 

Deze binnenkoer met zijn prachtige symmetrische architectuur vormt een oase van rust in de buzz van de levendige stad, je zou haast vergeten dat je om het hoekje van de Via Garibaldi bent, één van de belangrijkste verkeersvrije winkelstraten van Turijn. 

Marco is fier op zijn stad en op dit prachtige palazzo in het hart van de “ Quadrilatero Romano”, de oudste wijk van de stad met heel wat overblijfselen uit de Romeinse tijd. 

 

opera's, tentoonstellingen en concerten

In het palazzo Saluzzo Paesana is vandaag ook een culturele vereniging gevestigd die regelmatig activiteiten en culturele evenementen organiseert in de prachtige met fresco’s versierde salons op de eerste verdieping. Zo is er onlangs de foto-tentoonstelling “ The unusual is natural” geweest van de Nederlandse fotografe Marie Cecile Thijs evenals een opera-voorstelling waarvan de verschillende actes zich telkens in een verschillend salon afspeelden en het publiek mee kon verhuizen. Maar ook meer wereldse activiteiten zoals een pianoconcert met aansluitend een DJ-set uit de Londense scène stonden onlangs op het programma.