Insolita gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website beter te maken.
Ik ga akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Met deze functionaliteit doorzoek je onze site op een bepaald trefwoord vb. de naam van een specifiek vakantiehuis.
sluiten
menu
23/09/17
Lieve Moors

Prendiamo un caffè ?

Culinair
Friuli
De Italiaanse koffiecultuur is wijd en zijd bekend. Wij wijden je in in enkele lokale gebruiken...

Prendiamo un caffè ?

Wat benadert meer het echte Italië-gevoel dan ‘s morgens een bar binnen te stappen en een koffie te bestellen ?

In heel de wereld is koffiedrinken een huiselijk ritueel maar niet zo in Italië. Hier is het een sociaal gebeuren bij uitstek: het halve dorp komt, al dan niet gehaast (“in fretta”), de bar binnengestapt, begroet de bekenden, giet een koffie binnen, eet een zoete “brioche” of bladert door de kranten van de dag en vertrekt even gehaast naar zijn dagelijkse beslommeringen.

Je bestelt je koffie bij voorkeur staande aan de toog (als je gaat zitten betaal je meer) en je neemt hem heet en met veel suiker.

Een Italiaans spreekwoord zegt dan ook: “koffie moet zwart zijn als de duivel, heet als de hel en zoet als de liefde”.

Je bestelt trouwens nooit gewoon een koffie, er is immers een grote verscheidenheid, variërend van een “cappuccino”(met melkschuim), een “macchiato”(espresso met een wolkje melk) tot een “Americano”(met water aangelengde espresso).

Maak je geen zorgen over het cafeïne–gehalte, dat is door de productie-wijze lager dan dat van onze filterkoffie.  Tenslotte nog een kleine tip om meewarige blikken in de toekomst te vermijden: een Italiaan bestelt nooit een cappuccino na de lunch, koffie met melk drinkt men enkel in de ochtend.